Beskrivelse
Bogens artikler tager alle udgangspunkt i fiktive og praksisnære cases, som læseren kan spejle egen praksis i. Med en teoretisk forankring adresseres de konkrete problemstillinger, lærere står overfor, når de skal planlægge, gennemføre og evaluere læse- og skriveundervisningen i indskolingen. Bogen giver således et solidt grundlag for at undervise i læsning og skrivning i indskolingen og sigter med sine konkrete aktivitetsforslag på at klæde lærerstuderende og lærere på til undervisningen.
DBC, lektørudtalelse:
Det er en teoretisk yderst velfunderet bog, som samtidig er meget praksisnær og indeholder en masse pædagogiske værktøjer til at kunne skabe en velovervejet, differentieret skrive- og læseundervisning. Vedkommende læsning både for erfarne lærere samt kommende undervisere.
Læs Folkeskolens anmeldelse her.
– “Jeg synes, kapitlet om fagtekster i indskolingen er særligt interessant, fordi mange lærere kæmper med at finde en naturlig plads i undervisningen til arbejdet med teksttyper. En lærer udtrykker det således: Det er en mere funktionel måde at arbejde med grammatikken på – at kunne se, hvad ordene gør for teksten. Jeg synes, det er et område, hvor vi kan blive bedre til at støtte eleverne“.
– “Det er en interessant bog, og alle undervisere vil, hvis de interesserer sig for læsning og skrivning i indskolingen, kunne finde et tema at dykke ned i, som vil gøre dem klogere“.
Indhold
Lone Nielsen og Thomas Roed Heiden: Skriftsproglig udvikling i indskolingen
Gitte Hjarnø og Lone Nielsen: Læsning og skrivning i et medialiseret samfund. At folde de multimodale vinger ud – 1. klasse fremstiller fagbøger om sommerfugle
Gitte Hjarnø, Mette Skovdal og Birgit Orluf: Flersprogede elevers møde med udfordrende tekster
Pia Mortensen og Thomas Roed Heiden: Afdækning af skriftsproglig udvikling i 1. klasse
Pia Mortensen og Thomas Roed Heiden: Elever i og med vanskeligheder med læsning og skrivning i 1. klasse
Christa Berner Moe og Birgit Orluf: Ord der dur – at arbejde med fagtekster i indskolingen
Louise Duus Skovbjerg: Stationsundervisning: En ramme for en differentieret skriftsprogsundervisning
Mette Skovdal og Thomas Roed Heiden: Læsning og skrivning i Før-SFO’en
Lone Nielsen og Birgit Orluf: At udvælge læremidler – en del af lærerens professionskompetence – En model og spørgeramme til analyse af læremidler til den første skriftsprogsundervisning i dansk
Udgivelsesår: 2021