Beskrivelse
Det er vigtigt for vores identitetsdannelse både selv at fortælle og få fortalt. Det er ved hjælp af fortællinger, at vi erkender. Igennem grundfortællinger, livshistorier og urfortællinger får vi en måde at forstå og fortælle vores egen historie på og måder til at afkode omverdenen. Det moderne individ føler sig ikke nødvendigvis som subjekt i en almen fortælling. I dag skaber alle snarere hver deres egen lille fortælling. Temanummeret vil belyse, hvorfor og hvordan fortællinger i dag kan være med til at danne det enkelte menneske. Hvilke former antager fortællinger i dag i børn og unges liv?
Folkeskolen skrev:
“Lærerens fortælling, det er overskriften på en meget interessant og relevant artikel om historiefortælling i skolen i tidsskriftet Kvan nr. 118 fra 2020. Artiklen giver helt konkrete eksempler på, hvordan du som lærer kan få gavn og glæde af at fortælle historier for dine elever.”
“Niels Chr. Sauers del af artiklen viser klart og illustrativt, at den fortællende lærer ikke blot er et romantisk sagn fra gamle dage, men at fortælling er en realistisk og brugbar metode også i nutidens skoler. Han viser også, at man sagtens kan være fortællende lærer uden at sætte fagligheden og sagligheden over styr.”
Læs hele anmeldelsen her
I dette tidsskrift kan du læse følgende artikler:
Johannes Fibiger: Mig selv som en anden – om narrativitet, validering og bevidning
Erik Lindsø: Fortællingen er barnets beskytter
Johs. Nørregaard Frandsen: Sprog og fortælling hos H.C. Andersen
Bjørk Bogisch og Eva Lindhardt: Kristendomskundskabs potentiale i forhold til fortælling og dannelse
Jan Brødslev Olsen: Identitet og fortælling
Camilla Mehlsen og Vincent F. Hendricks: Sociale medier og selvfortællinger
Louise Nabe-Nielsen: Fortællinger fra børns verden
Julie Lindenskov Højfeldt og Niels Chr. Sauer: Lærerens fortælling
Thomas Dam: Jeg kender ikke noget smukkere end en rapsmark – en fortælling om en evalueringspraksis
Udgivelsesår: 2020